Startsida           Konakta oss           Om oss

Detta är en artikel publicerad i "The Lion" 1978, skriven av Lars Braw.

Snart börjar nya räddningsaktioner

"The Helping Lion", det transportplan som Lions tillsammans med Kvällspostens flyghjälp på nyåret 1977 överlämnade till Carl Gustaf von Rosen, skall nu snart sättas in i en stor räddningsaktion i Etiopien. Den världsberömde svenske idrottstränaren, major Onni Niskanen, som leder Rädda Barnens verksamhet i Etiopien, har åtagit sig att representera också Carl Gustaf von Rosens stiftelse för flyghjälp.

C G von Rosens död i juli förra året var ett svårt slag för den humanitära verksamhet han startat och bedrivit med sådan framgång, och det fanns ingen som kunde ta över och flyga det svenskregistrerade planet.

Den etiopiska hjälporganisationen RRC har därför hos stiftelsen, som äger planet, bett att det skall registreras etiopiskt så att det kan flygas också av etiopiska piloter. Vid sammanträde den 23 september med styrelsen för stiftelsen för flyghjälp, där advokat Göran Luterkort är ordförande, beslöts att tillmötesgå denna begäran och samtidigt överlämna planet till RRC. De tre mindre plan, som Lutherhjälpen och Kvällsposten tidigare samlat in pengar till, donerades till RRC den 1 juli i år.

Dessutom beslöt stiftelsens styrelse att med 45 000 US $ bidra till total översyn av planet och renovering av båda motorerna, som är obligatorisk efter de 1200 timmar de nu gått. Major Niskanen kommer att följa arbetet och rapportera till stiftelsen efterhand som arbetet fortskrider. "The Helping Lion" anses fortfarande vara i mycket gott skick. Den svenske piloten Jan Andersson, som var med när DC 3:an flögs ner till Etiopien och fortfarande flyger där, anser att det är den bästa DC 3:?n av alla som finns i landet, och efter översyn kommer den att kunna flyga under ännu många år.

Att både "The Helping Lion" och alla andra plan verkligen behövs fick jag under ett par veckor i Etiopien i september otaliga bevis för. Det olyckliga Etiopien, som nyligen utkämpat ett krig mot Somalia och fortfarande har krig i provinsen Eritrea, går nu mot en ny hunger-katastrof. Förutom torka har stora delar av landet drabbats av gräshoppor, som fullkomligt förtär allt som växer.

Många hjälporganisationer - bland dem Röda Korset, SIDA, Lutherhjälpen och Rädda Barnen - samarbetar intimt med etiopiska RRC, och "The Helping Lion" kommer att sättas in i hjälpaktioner, som nu pågår och planeras för att rädda över två miljoner människor i om-råden drabbade av torka och gräshoppssvärmar.

Ansvarig utgivare: Ulf Niskanen
Webbansvarig: Tom Niskanen