Startsida           Konakta oss           Om oss

Marianne Sautermeister är dotter till Arne och Karin Niskanen och är borsdotter till Onni.

Olympiska spelen i Helsingfors 1952

Min första utlandsresa ägde rum när jag var 8 år. Den gick till Finland. Pass ordnades. Det var ju passtvång mellan de nordiska länderna på den tiden. Jag fick följa med farfar Herman Niskanen och mina föräldrar Arne och Karin Niskanen till Helsingfors för att se de olympiska sommarspelen 1952. Det jag minns bäst av tävlingarna är friidrotts tävlingarna på Helsingfors olympiastadion. Särskilt har avslutningen av finalen på 5000 m fastnat i minnet. Emil Zátopek från Tjeckoslovakien vann. Tyskarna hejade på sin man, som hette Schade, och ropen Schade, Schade skallade över läktaren där vi satt. Schade betyder ungefär "Vad synd"! Han kom trea.

En kväll när vi satt och åt kräftor på en restaurang, stod plötsligt Onni med sällskap vid bordet. Han och hans vänner hade tagit sig från Etiopien till Finland i ett litet flygplan med en "lös" kompass. Han berättade hur äventyrlig den långa resan i det lilla planet hade varit. Jag minns hur förvånade och glada vi blev. Man blev alltid glad när Onni dök upp.

Midsommarafton 1967

Onni var hemma i Sverige i juni 1967. Med sig hade han tre etiopiska friidrottare, Abebe Bikila, Mamo Wolde, båda långdistansare samt kortdistansaren Tegegne Bezabeh. De var ute på tävlingsturné och var på väg att tävla på Bislett i Norge. De tillbringade midsommarhelgen hos oss, Arne Niskanen med familj, på landet vid sjön Ådran i Huddinge. Vi deltog alla i midsommarfirandet på festplatsen. De tre etiopierna var klädda i sina landslagsoveraller och väckte stor uppståndelse. På den tiden fanns inte så många mörkhyade här. På eftermiddagen dansade vi runt midsommarstången och etiopierna upplevde det exotiskt. Traditionsenligt blev det annan sorts dans på dansbanan senare på kvällen. Tegegne Bezabeh dansade mycket och gärna med en svensk flicka. Senare satt vi hemma och grillade korv. Tegegne hade precis grillat en korv färdigt, när Onni pekar uppåt vägen och säger: "Titta, där kommer flickan du dansade med." Tegegne vände sig ivrigt om - och vips tog Onni hans korv och åt upp den. Sådant hände ofta, när Onni var med.

Ansvarig utgivare: Ulf Niskanen
Webbansvarig: Tom Niskanen